Materialen en eigenschappen van touwsoorten
Er zijn op hoofdlijn twee soorten materialen, waar touw van wordt gemaakt:
Natuurlijke materialen zijn onder andere: katoen, manilla, sisal, hennep en kokospalm. Deze worden uitsluitend gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Deze producten hebben een aantal voordelen: ze zijn biologische afbreekbaar, minder belastend voor het milieu en hebben een klassieke uitstraling.
Veel van deze touwsoorten zijn vlamvertragend. Enkele nadelen kunnen zijn: de grondstof kan schaars zijn en de levensduur van het touw is minder. Ook is touw gemaakt van natuurvezels vaak minder sterk. Natuurtouw kan vocht opnemen en daardoor zwellen en zwaarder worden. Het droogt minder snel op dan kunststof touw, waardoor het aangetast kan worden door bacteriën. Het is hierdoor rotgevoelig. Voor gebruik binnenshuis is dit zeer stijlvol en goed toe te passen.
Kunststof materialen zijn onder andere: polyamide, polyester, polypropylene (PP), polyethylene (PE) en composieten. Voor het maken van synthetische touwen zijn fossiele brandstoffen nodig, zoals aardolie in combinatie met chemische stoffen.
De voordelen van kunststof touwen en lijnen zijn de grote slijtvastheid en ze zijn zeer sterk. Ook zijn deze touwen rotbestendig, ze drogen sneller en zijn over het algemeen lichter van gewicht. Daarnaast zijn ze soepeler en duurzaam in gebruik. De breeksterkte van deze lijnen is zowel nat als droog gelijk.
Door verschillende materialen binnen één lijn te gebruiken kunnen we touw maken en leveren voor iedere toepassing. Zo kan een lijn bestaan uit een kern van materiaal A en een mantel van materiaal B.